Havsvømning kan være et godt supplement til boksetræningen - sådan kommer du i gang

Dyrker du boksetræning, eller en anden form for hård fysisk træning, kan svømning være et godt supplement. Når du træner i vand, er det for det første lettere at træne, fordi du kan bevæge dig mere ubesværet. For det andet er det en hel anden træningsform end boksetræning. Du når helt andre muskler og du bruger senerne på en helt anden måde. Du kan begynde din supplerende træning i svømmehallen.

Senere kan du starte blødt ud ved at svømme i havet, tæt på stranden. Når du har fundet en svømme makker, kan du for alvor bevæge dig ud i bølgerne. Som i al anden sport er der lidt sikkerhed du skal have øje for og noget udstyr som er uundgåeligt.

Træning i vand

Al form for træning i vand er god træning. Kroppen bliver brugt på en hel anden måde, end når du træner på land. Muskler og sener får nemmere ved at bevæge sig, fordi tyngdekraften har ændret sig. Du behøver ikke svømme en hel masse baner, frem og tilbage, i forskellige discipliner. Du kan dele din træning op. Boksetræning er tit opdelt i så og så mange gentagelser af hver øvelse. Benyt lejligheden til at omtænke den strategi og prøv noget helt andet.

  • Svøm nogen baner for at blive varm.
  • Slut af hvor du lige kan bunde.
  • Lav en serie gymnastikøvelser, lav ikke samme serie hver eneste gang.
  • Svøm lidt flere baner.
  • Slut af med afspændingsøvelser, hvor du lige kan bunde.

Træning i svømmehal

Du kan begynde din træning i en svømmehal. En svømmehal giver dig et afgrænset område, så du kun behøver have øje for træningen. Det er ikke svært at orientere sig på et afgrænset område, heller ikke når man befinder sig i vandet. ovenstående program kan du udmærket bruge i svømmehallen. Vandet i svømmehallen har hverken bølger eller understrøm. Alligevel kan det godt give dig et fingerpeg om din egen udholdenhed.    

Almindelig svømning langs stranden

Svøm ture langs stranden. Svøm ikke længere ud end at du med et par svømmetag igen er inde på bund du kan nå. Det første du vil opleve er at din udholdenhed i svømmehallen ikke er den samme langs stranden. Selv om du endnu ikke er på dybt vand, vil du allerede her opleve både bølger, strøm og vind.

De fleste oplever at de kan svømme under halvdelen af den distance, som de kan i en svømmehal. Det er ikke spor unormalt, eller mystisk. Svømmehallens vand gør ikke modstand. Der er hverken bølger, strøm eller vind. Eneste forhindring i svømmehallen, er de andre svømmere.

Havsvømning et godt supplement til eksempelvis boksetræningen

Havsvømning er næste niveau. Det foregår længere ude på havet. Her er der både større bølger, mere strøm og somme tider lige rigeligt meget vind. Du skal ikke begynde på havsvømning før du med meget stor nøjagtighed, kender din egen udholdenhed. Selv om du har trænet langs standen og derved har fået et fingerpeg om din udholdenhed, er det en helt ny sag, når du kommer længere ud. den distance du kan svømme i svømmehallen halveres på svømningen langs stranden. Hvis du også halvere den distance du kan svømme langs strande, så er du nogenlunde sikker på din udholdenhed på åbent hav.

Bølgerne kan virkeligt noget

Til gengæld for al træningen, får du nu ekstra god træning. På havet findes de strideste bølger. Fra land, eller fra en båd, ser bølgerne muligvis små og uskyldige ud. det er en helt anden sag, når du rent faktisk svømmer i dem. Bølgerne kan virkeligt noget. De gør det hele meget sjovere og langt mere uforudsigeligt end banesvømning.

Find en makker før du går i gang

Vælger du havsvømning, bør du finde en makker at svømme sammen med. Alene på havet er du prisgivet, hvis der ikke er nogen i nærheden. Måske det oven i købet er en ide at vælge flere makkere, som et lille hold. På den måde er der altid mindst en anden at svømme sammen med.

Orientering i vandet

Orienteringen på havet er fuldkommen anderledes end i svømmehallen. Havet tager dig i forskellige retninger, uden at du bemærker det. derfor er orienteringen i vandet super vigtig. Vælg et fikspunkt på land og svøm kun i den retning. Kontroller jævnligt at du stadig har retning mod dit fikspunkt.

Tre gode metoder til sikker orientering på havet

  • Svøm crawl. Kig op efter hver femte eller syvende tag.
  • Svøm crawl plus et par tag brystsvømning. Brystsvømning giver bedre udsyn end crawl.
  • Stop op. Ser du ikke fikspunktet, bør du stoppe helt op og træde vande, indtil du igen ser dit punkt.

Udstyr som kan være nyttig til havsvømning

  • Dykker briller. Du opdager hurtigt hvor sløret og uklart alting bliver, hvis du har glemt brillerne.
  • En våddragt. Det er højst to eller tre uger om året at det rent faktisk er behageligt at svømme i de danske farvande, i kun badetøj. Dragterne fås i forskellige tykkelser og kan modstå forskellige temperaturen. Forhør dig hos forhandleren, så du får den mest behagelige dragt.
  • Sikkerheds bøjle. Den er træls og grim og alt muligt andet. Men, den er din sikkerhed for at du bliver set af andre der færdes på havet.

Træning, makker, udstyr, så er du klar til eventyret til havs

Følger du ovenstående råd om træning, at finde en eller flere makkere og det nødvendige udstyr, så er det bare ud i bølgen. God svømmetur.

Menu
Top